fredag 1. april 2011

Årsak til årstider

Vi vet at jorda beveger seg rundt sola, og at den roterer rundt en akse. Denne bevegelsen er årsaken til at årstidene skifter, og at vi har natt og dag. Årtidene skyldes nemlig at jorda står på skrå. Jorda roterer rundt seg selv omkring en akse som går gjennom nord og sørpolen av jorda. Den bruker ett døgn på å dreie en gang rundt aksen. Aksen står på skrå i forhold til det planet jorda beveger seg i rundt sola, og peker alltid i samme retning. Rotasjonen rundt aksen gjennom polene er den grunnen til at vi har natt og dag.

Om sommeren peker jordasken mot sola. Da står sola høyt på himmelen, og strålene faller mye rettere inn på overflaten. Sola overfører mr energi til overflaten, og temperaturen blir høyere.

Den dagen da sola sola står lavest på himmelen midt på dagen, kaller vi vintersolverv. Vi kaller den dagen sola stør høyest på himmelen for sommersolverv. Midt mellom vinter og sommersolverv er det jevndøgn. Om våren kaller vi den dagen for vårjevndøgn og om høsten kaller vi den høstjevndøgn.

Variasjonen i avstanden mellom jorda og sola har svært lite og si for variasjonen i årstider.

av caro

Bildet funnet her
Og her

1 Kommentarer:

Blogger Marie sa ...

hva er en akse? men veldig bra innlegg!

7. april 2011 kl. 06:50  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden