fredag 25. mars 2011

Sol og måneformørkelser

Jorda og månen lager skygge. Sola er det ensete himmellegemet i solsystemet vårt som sender ut lys. Vi kan se planeter og måner fordi de reflekterer lyset fra sola. Når sollyset treffer jorda, lager jorda en skygge ut i verdensrommet. Denne skyggen består av to deler. I den ene delen vil jorda blokkere alt lyset fra sola, og i den andre er det bare deler av sollyset som blir blokkert.
Måneformørkelse oppstår når månen kommer inn i jordas skygge. Når månen kommer inn i jordas skygge, vil det bli mindre sollys som treffer den. Da vil den også reflektere mindre lys. Fra jorda vil det se ut som om månen lyser svakere. Måneformørkelser kan bare inntreffe når jorda kommer mellom sola og månen og de tre himmellegemene ligger på en rett linje.
Det er tre slags måneformørkelser. Siden skyggen av jorda er delt inn i to områder, kan vi få tre forskjellige slags måneformørkelser. Når månen går gjennom helskyggen fra jorda, får vi en total måneformørkelse. Under en total måneformørkelse ser vi månen som en mørk rødbrun skive på himmelen. Grunnen til at den ikke blir helt mørk er at noe av sollyset som går gjennom jordas atmosfære blir bøyd inn i skyggen. Det er dette avbøyde lyset som treffer månen når den er i helskyggen.
Sol og måneformørkelser er sjeldne. Som nevnt beveger jorda seg i en ellipsebane i et plan rundt sola. Månen beveger seg i en ellipsebane i et plan rundt jorda. Disse to planene faller ikke sammen. I tillegg til at formørkelser bare opptrer ved ny eller fullmåne, må månen være i skjæringspunktet mellom de to planetene. Det er lenge mellom hver gang dette inntreffer.
av caro

Bildet er funnet her


1 Kommentarer:

Blogger Maren Flem Pettersen sa ...

Bra skrevet !

Fint design forresten! :)

28. mars 2011 kl. 10:34  

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden